Aniversare veteran 104 ani

104 ani de viață, 104 ani de istorie Generalul de brigadă în retragere Ion Procopie, veteran de război și cetățean de onoare al județului Bacău, militari din cadrul Bazei 95 Aeriană a împlinit 104 ani! La mulți ani cu sănătate!

Administrator 1 · 05.12.2023



🇹🇩104 ani de viață, 104 ani de istorie🇹🇩
 
,,Omul se naște cu două dureri: una este cea trupească și poate fi tratată de doctor, cealaltă este sufletească și nu poate fi tratată de nimeni.” – general de brigadă (rtr.) Ion Procopie.
Cu prilejul aniversării a 104 ani de către generalul de brigadă în retragere Ion Procopie, veteran de război și cetățean de onoare al județului Bacău, militari din cadrul Bazei 95 Aeriană l-au vizitat pentru a-i arăta prețuirea, recunoștința și admirația pe care le merită cu desăvârșire.
Fiu de preot, Ion Procopie s-a născut în data de 5 decembrie 1919, în comuna Solonț de lângă Moinești. Încă de la început viața l-a pus la încercare: la nici un an de la venirea sa pe lume, mama lui a plecat dintre cei vii. A fost încredințat bunicii paterne, din Ardeoani, care i-a ghidat pașii în primii 7 ani de viață.
A fost elevul Colegiului Național ,,Costache Negruzzi" din Iași pe care l-a absolvit în anul 1939. Tot Iașiul a fost orașul în care a urmat studiile superioare în cadrul Facultății de Drept, facultate care i-a conturat cariera de magistrat de mai târziu.
Odată cu declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial a luptat inițial pe Frontul de Est, la 30 august 1944, în Regimentul 38 Infanterie Brăila, în cadrul căruia Ion Procopie a intrat în lupte, având gradul de sublocotenent.
Unul dintre cele mai dificile momente din viața de ostaș a generalului de brigadă (rtr.) Ion Procopie au fost cele trăite, pe viu, în cele mai grele lupte duse de Armata Română pe Frontul de Vest în drumul spre eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei.
Veritabil model de vitejie, devotament și responsabilitate, bravul nostru veteran a scris istoria și reprezintă un exemplu pentru noi toți.
Considerând că datoria și sacrificiul suprem nu pot fi contestate, abnegația pe care a dovedit-o apare astăzi, mai mult ca niciodată, din culisele istoriei, spre a ne oferi o lecție de viață.
Vă mulţumim pentru tot ce aţi făcut în serviciul patriei şi pentru că aţi apărat cu propria viaţă valorile naţionale!
La mulți ani, brav veteran de război, la împlinirea vârstei de 104 ani!


,,Valoarea este stabilitatea, nu a piciorelor și a brațelor, ci a curajului și a sufletului.”