Născut în septembrie 1916
Născut în Primul Război Mondial, erou al celui de-al Doilea Război Mondial şi sărbătorit, la 103 ani, de camarazii militari NATO. Trei etape esenţiale ale armatei României şi un erou care le-a trăit pe toate
Nea Costache este definiţia luptătorului adevărat. La 103 ani se deplasează foarte bine, se gospodăreşte singur şi se bărbiereşte milităreşte o dată la două zile. La 101 ani a suportat cu bine o operaţie de hernie şi a luat prima pastilă din viaţa lui. Din când în când, îmbracă uniforma militară prin casă şi ne-a mărturisit că toată vara a purtat mândru capela de la uniformă.
Povestea sa de viaţă este impresionantă şi ne demonstrează că se poate să treci printr-un război mondial şi să povesteşti despre el 70-80 de ani mai târziu.
Numai lumânările de pe tort îi trădează vârsta pentru că mersul vioi şi simţul umorului îl întineresc cu zeci de ani: „La 100 de ani mergeam foarte bine, doar ultimii trei ani au început să fie mai grei”. Ne-a făcut pe toţi să zâmbim cu admiraţie când a spus hotărât: “Nu mă predau eu aşa uşor bătrâneţii, nu mă las!”
Dincolo de simţul umorului pe care bătrânelul nu l-a pierdut nici în război, nici în faţa anilor lungi de bătrâneţe, atitudinea veteranului vorbeşte despre curaj, ambiţie şi, mai ales, demnitate. Îmbrăcat elegant la sacou şi cămaşă, cu emblemele în piept şi drapelul pe umeri, nea Costache ne-a vorbit despre tânărul care la 22 de ani s-a înrolat în aviaţia militară.
Născut la data de 25 septembrie 1916 în comuna Dolhasca, judetul Suceava, tânărul Constantin a executat stagiul militar în perioada 1938-1941, în cadrul Flotilei 1 Aviație Iași.
Până în anul 1945 a fost repartizat în cadrul Flotiei 2 Bombardament pe funcția de mecanic de avioane tip Savoia Marchetti. În august 1944 a fost luat prizonier pentru scurt timp de către forțele sovietice. A continuat războiul până pe aerodromul din Budapesta, iar în anul 1945 a fost trecut în rezervă.
Sublocotenent (ret.) Vasile Constatin Florea şi-a făcut datoria faţă de ţară participând la un război crunt, Al Doilea Război Mondial, în calitate de mecanic de avioane al Flotilei 2 Bombardament / Corpul Aerian Roman.
De ziua lui, veteranului i-a fost fost conferită ,,Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării”, simbol al eroismului şi rezultatelor meritorii pilduitoare pentru prezent şi viitor.
Veteranul din comuna Dolhasca ne obligă să avem şi noi atitudinea şi tăria lui.