Eroul Panfilie Botezan, înhumat în satul natal după 77 de ani

Petruța Pop · 17.06.2021



În localitatea Sânbenedic din județul Alba a avut loc ceremonialul militar de înhumare a soldatului erou Botezan Pamfilie, căzut în luptele din zona Iașiului, la data de 23 august 1944.
Activitatea a fost organizată de Batalionul 136 Geniu ”Apulum” și Cercul Militar Alba, cu sprijinul autorităților județene și locale, a structurilor asociative precum și a magistraților Parchetului Militar de pe Lângă Tribunalul Militar Iași, care au făcut posibil acest eveniment.
În urma unei ample documentări istorice și juridice a faptelor petrecute în vara anului 1944 s-a identificat că soldatul Botezan Pamfilie, născut la 1 februarie 1922 în satul Sânbenedic, mobilizat la data de 20 septembrie 1943 la Batalionul 108 Vânători de Munte al Comandamentului 102 Munte, pe timpul ofensivei sovietice asupra pozițiilor ocupate de gruparea româno-germană, în zona Piciorul Lupului-Slobozia, a decedat ca urmare a exploziei unui obuz.
În cursul lunii noiembrie 2016, pe raza comunei Ciurea din județul Iași au fost descoperite oseminte omenești, elemente de muniție, efecte militare și o plăcuță de identificare militară cu inscripția ”MATR 129 CTG 1944” și ”REG 108 YM”. În acel loc, și-au adus sacrificiul un număr de 32 de eroi români iar pe marginea drumului, pe o cruce metalică stă inscripția: ”Aici odihnesc eroii necunoscuți căzuți pe câmpul de luptă în anul 1944. Părinții, frații și copiii îi așteaptă acasă. Le vom păstra o vie recunoștință.”
Posesorul plăcuței de identificare s-a dovedit a fi soldatul Botezan Pamfilie, căruia îi aducem un pios omagiu și care s-a întors în satul natal pentru a fi alături de strămoși.
Glorie eternă eroilor neamului!