Generalul în retragere Octavian Leru, veteran de război, la împlinirea vârstei de 100 de ani

MApN · 29.06.2021



Născut acum un secol la Bacău, Octavian Leru, copil de ofițer, a urmat cursurile unui liceu de matematică-fizică, având o înclinație către știință încă din copilărie. În anul 1943, a absolvit cursurile Școlii Militare de Ofițeri de Artilerie de la Pitești, făcând astfel primii pași în cariera militară.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 12 noiembrie 1944 - 9 mai 1945, a participat cu Regimentul 4 Artilerie Grea la acțiuni militare desfășurate atât pe Frontul de Est, cât și pe cel de Vest, deviza reușitei sale în acele vremuri tulburi fiind: „Pentru nimic în lume nu renunț!”.
„Am luat parte la tot ansamblul de bătălii purtate până la 58 km de Praga, iar în ziua de 9 mai războiul s-a încheiat. Fiind apreciat de către comandant, am cerut permisiunea de a pleca până la Praga și mi s-a permis acest lucru.
Am văzut Praga la 10 zile după terminarea războiului. Întorcându-mă la colegii mei, mă durea să le spun ce am văzut. Am luat parte la retragerea de pe front, zi și noapte, multe luni la rând. Am ajuns cu greu, pentru că era o unitate de artilerie cu cai și tunuri, cu căruțe, cum era pe timpul respectiv. Încet-încet, parcurgând câte 18-20 km pe zi, am ajuns la Oradea, unde am trecut peste un pod foarte frumos aranjat pentru noi cei care ne întorceam victorioși, reîntorcându-ne pe pământul patriei. Am fost primiți așa cum se primesc vitejii și am parcurs apoi tot Ardealul.”
După război, a absolvit Institutul Politehnic din București, secția Construcții, în promoția anului 1954. A fost cadru militar în perioada 1945-1981 și inginer proiectant la Ministerul Comerțului - Institutul de Proiectări în Comerț în perioada 1981-1989.
Pentru generația de astăzi, veteranul are câteva sfaturi:
„Sunt un fost ofițer care și-a făcut datoria, și-a iubit țara, dovadă fiind faptele și lucrurile pe care le-am executat în timpul războiului. Îmi plac cinstea, corectitudinea și, în special, fiind militar, iubirea de țară. Ca orice om de vârsta mea, nu doresc altceva decât sănătate și prosperitate pentru cei care mă urmează.
În viață e bine să faci ce îți place. Să înveți și iar să înveți!”.
În prezent, domnul general (rtr.) Octavian Leru este președintele onorific al Asociației Naționale a Veteranilor de Război (A.N.V.R.) și președinte al Filialei Sector 2 a A.N.V.R.
Cinste și onoare veteranilor de război!