Acasă la Veterani

MApN · 31.03.2022



La mulți ani cu sănătate veteranului de război maior (rtr.) Ioan Iolu, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani! 🇷🇴
Povestea de viață a veteranului nostru începe acum un secol, în 1922, în municipiul Tecuci, într-o familie de agricultori cu patru copii, el fiind cel mai mare.
În perioada 1941-1945, a participat la război cu Regimentul 24 Infanterie pe Frontul de Est și de Vest, în Rusia, la Odessa, în Cehoslovacia până în munții Tatra. A fost rănit la picior, când la explozia unui obuz o schijă i-a intrat în genunchi. A avut nevoie de operație, scăpând astfel de amputarea piciorului.
„𝘈𝘮 𝘱𝘢𝘳𝘵𝘪𝘤𝘪𝘱𝘢𝘵 𝘱𝘦 𝘧𝘳𝘰𝘯𝘵 𝘴̦𝘪 𝘪̂𝘯 𝘦𝘴𝘵 𝘴̦𝘪 𝘪̂𝘯 𝘷𝘦𝘴𝘵. 𝘊𝘰𝘯𝘥𝘪𝘵̦𝘪𝘪𝘭𝘦 𝘦𝘳𝘢𝘶 𝘧𝘰𝘢𝘳𝘵𝘦 𝘨𝘳𝘦𝘭𝘦 𝘴̦𝘪 𝘢 𝘵𝘳𝘦𝘣𝘶𝘪𝘵 𝘴𝘢̆ 𝘪̂𝘯𝘧𝘳𝘶𝘯𝘵𝘢̆𝘮 𝘮𝘶𝘭𝘵𝘦 𝘰𝘣𝘴𝘵𝘢𝘤𝘰𝘭𝘦, 𝘴𝘢̆ 𝘴𝘵𝘢̆𝘮 𝘪̂𝘯 𝘧𝘳𝘪𝘨 𝘴𝘢𝘶 𝘪̂𝘯 𝘮𝘰𝘤𝘪𝘳𝘭𝘢̆ 𝘴̦𝘪 𝘪̂𝘯 𝘢𝘱𝘢̆ 𝘱𝘢̂𝘯𝘢̆ 𝘭𝘢 𝘨𝘢̂𝘵. 𝘌𝘶 𝘯𝘶 𝘢𝘮 𝘷𝘳𝘶𝘵 𝘴𝘢̆ 𝘵𝘳𝘢𝘨 𝘯𝘪𝘤𝘪 𝘶𝘯 𝘤𝘢𝘳𝘵𝘶𝘴̦. 𝘙𝘶𝘴̦𝘪𝘪 𝘵𝘳𝘢̆𝘨𝘦𝘢𝘶 𝘥𝘶𝘱𝘢̆ 𝘮𝘪𝘯𝘦, 𝘥𝘢𝘳 𝘢𝘮 𝘴𝘤𝘢̆𝘱𝘢𝘵 𝘮𝘦𝘳𝘦𝘶 𝘤𝘶 𝘷𝘪𝘢𝘵̦𝘢̆ 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘤𝘢̆ 𝘦𝘳𝘢𝘮 𝘧𝘰𝘢𝘳𝘵𝘦 𝘳𝘢𝘱𝘪𝘥 𝘴̦𝘪 𝘯𝘶 𝘮-𝘢𝘶 𝘯𝘪𝘮𝘦𝘳𝘪𝘵. 𝘈𝘮 𝘢𝘷𝘶𝘵 𝘧𝘶𝘯𝘤𝘵̦𝘪𝘢 𝘥𝘦 𝘤𝘶𝘳𝘪𝘦𝘳 𝘪̂𝘯𝘵𝘳𝘦 𝘤𝘰𝘮𝘱𝘢𝘯𝘪𝘪. 𝘊𝘶 𝘷𝘰𝘪𝘢 𝘭𝘶𝘪 𝘋𝘶𝘮𝘯𝘦𝘻𝘦𝘶 𝘢𝘮 𝘳𝘦u𝘴̦𝘪𝘵 𝘴𝘢̆ 𝘴𝘤𝘢𝘱 𝘤𝘶 𝘷𝘪𝘢𝘵̦𝘢̆ 𝘴̦𝘪 𝘴𝘢̆ 𝘮𝘢̆ 𝘪̂𝘯𝘵𝘰𝘳𝘤 𝘢𝘤𝘢𝘴𝘢̆”, ne-a relatat cu emoție bravul veteran.
Pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă a fost decorat cu Medalia „𝘊𝘳𝘶𝘤𝘦𝘢 𝘤𝘰𝘮𝘦𝘮𝘰𝘳𝘢𝘵𝘪𝘷𝘢̆ 𝘢 𝘤𝘦𝘭𝘶𝘪 𝘥𝘦-𝘈𝘭 𝘋𝘰𝘪𝘭𝘦𝘢 𝘙𝘢̆𝘻𝘣𝘰𝘪 𝘔𝘰𝘯𝘥𝘪𝘢𝘭, 1941-1945”.
După război, distinsul veteran s-a ocupat cu întreținerea și repararea mașinilor de cusut la fabrica de textile APACA de unde a ieșit la pensie.
Reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului l-au vizitat pe 𝗱𝗼𝗺𝗻𝘂𝗹 𝗺𝗮𝗶𝗼𝗿 (𝗿𝘁𝗿.) 𝗜𝗼𝗮𝗻 𝗜𝗢𝗟𝗨, în cadrul programului „Acasă la Veterani”. La întrebarea care este secretul longevității ne-a spus că este un om cumpătat, căruia nu i-a plăcut avuția, mulțumindu-se mereu cu ceea ce a obținut din munca proprie. Vizita noastră l-a bucurat nespus, la final urându-ne succes în toate activitățile noastre.
Îi transmitem și noi pe această cale multă sănătate, bucurii și îl asigurăm de întreaga noastră recunoștință și respect pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă.
💙💛♥️
Sursa: Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului