Veteran de război maior (rtr) Dumitru Din

MApN · 31.03.2022



103 de ani de viață
Veteran de război maior (rtr) Dumitru Din
,,Vârsta înseamnă înțelepciune dacă ți-ai trăit viața cum trebuie, înseamnă experiență și mister. Nu anii de viață contează, ci viața din ochii tăi. Trăiește o viață onorabilă pentru că atunci când îmbătrânești și te uiți în urmă, vei putea să te bucuri a doua oară de ea,, - sunt sfaturile veteranului Dumitru Din

Într-o frumoasă, dar friguroasă zi de martie, reprezentanții Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Filiala Argeș și a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Argeș, Asociația Națională Cultul Eroilor,,Regina Maria" și parohia Broșteni, au avut plăcerea și onoarea de a-l vizita și felicita pe veteranul de război maior(rtr) Dumitru Din, în comuna Broșteni, orașul Costești, Argeș, care în data de 10 martie a împlinit 103 de ani de viață.

Născut la 10 martie 1919 în satul Smei din județul Argeș, acesta traversează greutațile dar și bucuriile copilăriei alături de frații săi, primind de la parinți o educație bazată pe respect, cinste și corectitudine.
De mic copil a fost lăsat în grija mamei, tatăl său plecând pe frontul din 1916. La rândul lui, cu dragoste pentru armată și țară, hotărăște ca la vârsta de 18 ani să plece voluntar cu Regimentul 1 Vânători de Munte. Luptă pentru eliberarea părţilor centrale şi sudice ale Basarabiei, dar și la campania Armatei a 4-a pentru cucerirea Odessei, desfăşurată de la începutul lunii august şi până la mijlocul lunii octombrie 1941, este rănit în brațul stâng și evacuat la Alba Iulia în cadrul Spitalului de Campanie. După aproximativ 8 ani grei pe front, a fost lăsat la vatră în urma rănirii.
Ca recunoștință pentru faptele de arme săvârșite pe câmpurile de bătălie, distinsul veteran a fost avansat la gradul de maior, prin ordinele generale succesive emise de Ministerul Apărării Naționale, după anii 1990.
De asemenea, a fost decorat cu „Medalia Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.

Se spune că Dumnezeu dă viață lungă celor care fac fapte bune pentru a fi pildă celor din jurul lor, domnia sa fiind un bun exemplu pentru generația tînără!
Text: Dan Arsenescu, președinte A.M.V.V.D. Argeș