Veteran de război Stepan Bulgac

MApN · 31.03.2022



100 de ani de viață, 100 de ani de amintiri
La mulți ani!
Ambasada României în Republica Moldova și Biroul Atașatului Apărării din cadrul Ambasadei au organizat în, data de 30 decembrie 2021, la Chișinău, o scurtă ceremonie aniversară în onoarea veteranului de război Bulgac Stepan, care, astăzi, împlinește vârsta de 100 de ani.
Venerabilului veteran de război i-au fost oferite o diplomă de recunoștință, semnată de Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, și Atașatul Apărării, colonelul Cristi Ladaniuc, precum și un coș cu produse alimentare.
Bulgac Stepan a fost înrolat în Armata Română la vârsta de 18 ani în cadrul Batalionului 4 Pionieri de Munte, dislocat la Rădăuți, în perioada 1942-1944.
Vara anului 1944 l-a găsit pe linia de apărare a frontului în zona Ceahlău-Bistrița-Humulești, unde a fost luat prizonier și a fost închis în lagărul de la Bălți.
În urma unei încercări de evadare, a fost prins și trimis în lagăr, în Karaganda, Kazahstan, unde a stat prizonier timp de 6 ani.
Tăria de caracter și calitățile sale l-au ajutat să supraviețuiască gerurilor năprasnice și condițiilor inumane de detenție din lagărul de la Karaganda, precum și muncii grele din minele de uraniu.
După eliberare, a revenit în Basarabia, unde s-a căsătorit și a lucrat ca tâmplar.
La mulți ani, domnule Stepan Bulgac, erou al Armatei Române!