Veteran de război general de brigadă în retragere prof. univ. dr. Ioan Bota

Născut în 16 ianuarie 1920

MApN · 22.04.2021



Venerabilul veteran de război general de brigadă în retragere prof. univ. dr. Ioan M. Bota a împlinit în ianuarie 2021 frumoasa vârstă de 101 de ani. De ziua sa, militarii Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu” l-au vizitat pentru a-i transmite prețuirea și recunoștința pentru sacrificiul demonstrat pe timpul apărării gliei strămoşeşti.

Veteranul de război s-a născut la 16 ianuarie 1920, în comuna Rona de Jos, într-o familie numeroasă, învățând grija și iubirea față de neam și patrie încă din cuibul părintesc.

De la o vârstă fragedă a muncit alături de tatăl și mama sa la muncile câmpului și la creșterea animalelor, până la vârsta de 24 de ani continuând studiile și acordând ajutorul necesar familiei. În martie 1944, a plecat pe frontul din Moldova, începând o perioadă a vieții care l-a marcat fizic și psihic mai întâi în vâltoarea celui de-al Doilea Război Mondial și ulterior în pribegia prizonieratului.

Întors în țară în iulie 1945, după profunde și mari transformări în viața spirituală și-a înaintat cererea de demisie din armată, aceasta fiind justificată de problemele de auz și de incapacitatea de a îndeplini corect unele sarcini specifice.

Domnul general de brigadă Bota M. Ioan s-a remarcat ca o personalitate distinsă a urbei floreştene remarcându-se şi printr-o prodigioasă activitate publicistică, de peste 700 de lucrări.

Pentru frumoasa sa activitate a primit numeroase distincții militare și civile printre care amintim „Virtutea Militară de Război”, clasa  a II-a și „Veteran de Război” 1944, fiind cetățean de onoare al comunei Rona de Jos și Florești, iar începând cu anul 2019 acestuia i-a fost acordat gradul de general de brigadă în retragere prin decretul președintelui României nr. 412 din 25 aprilie 2019.

Militarii participanți la activitate au oferit, pe lângă tradiționalele urări de bine, daruri specifice acestui moment special din viața veteranului și cadouri de suflet pentru sărbătorit, care l-au surprins și emoționat pe acesta.
Aniversarea zilei de naștere a reprezentat un prilej plăcut și onorant prin care comandantul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, colonel dr. Ioan Munteanu i-a adresat cele mai calde urări de sănătate și bucurii alături de cei dragi, precum şi tradiţionala urare de „La mulţi ani!”, asigurându-l pe distinsul veteran de respectul, aprecierea și înalta recunoștință a militarilor pe care îi comandă pentru faptele de arme, pentru ținuta morală și intelectuală de excepție, asigurându-l de faptul că reprezintă un exemplu pentru generațiile viitoare.

Cinste și onoare veteranului de război general de brigadă în retragere prof. univ. dr. Ioan M. Bota!