,,Istoria pentru noi trebuie să fie un izvor nesecat de poezie sănătoasă, un șir de icoane sfinte de unde să căpătăm totdeauna învățătură de adevăr și insuflare de virtute”- Ion Luca Caragiale

În data de 28.04.2021, locțiitorul comandantului garnizoanei Ghimbav, Lt. Col. Ciprian Arvinte împreună cu autoritățile publice locale au desfășurat în comun campania ,, Alături de veterani” cu prilejul Zilei Veteranilor de Război prin care și- au exprimat recunoștința față de veteranul de război, domnul Sergent (retragere) MARIAN Alesandru.

Sergentul (retragere) MARIAN Alesandru, s- a născut la data de 27 octombrie 1928 în satul Glod, comuna  Gâlgău, Județul Sălaj fiind al patrulea copil din cei șapte frați. În urma dictatului de la Viena prin care România a fost obligată să cedeze aproape jumătate din teritoriul Transilvaniei în favoarea Ungariei horthiste acesta a cerut azil în Brașov. Acesta s- a înrolat ca voluntar în Regimentul 1 Artilerie ,,Tudor Vladimirescu” din cadrul Diviziei 1 Voluntari ,,Tudor Vladimirescu” – Debrețin  la data de 24.12.1944  la vârsta de 16 ani, fiind încă minor. Prin urmare, a avut nevoie de consimțământul tatălui său pentru a putea lupta alături de panduri împotriva fascismului și a hitleriștilor.  Divizia 1 Voluntari ,,Tudor Vladimirescu” – Debrețin  a fost una din cele două divizii (cealaltă fiind „Divizia Horia, Cloșca și Crișan”) de voluntari români constituită în U.R.S.S. la data de 15 octombrie 1943, în principal din prizonieri de război români, care aveau de ales între a fi prizonieri în Gulag sau să treacă de partea Aliaților (crimă de înaltă trădare pe timp de război, dar tuturor li se prezenta regimul Antonescu ca fiind nelegitim, și viitorul României ca fiind printre Aliați).

Domnul MARIAN Alesandru a participat la acțiuni militare în Ukraina, Cehoslovacia ajungând până în Germania nazistă iar pentru meritele deosebite pe câmpul de luptă acesta a fost decorat cu insignele  Pandur Vechi, Medalia Crucea  Comemorativă a celui de- al doilea război mondial 1941-1945 precum și cu Medalia ,, Pentru Victoria asupra Germaniei în Marele Război Patriotic din 1941- 1945” oferită de U.R.S.S. pentru militarii care s- au remarcat pe câmpul de luptă. A fost lăsat la vatră la data de 10.07.1946 și s- a căsătorit în anul 1951.
Activitatea face parte dintr-o serie de manifestări dedicate „Zilei Veteranilor de Război” – 29 aprilie, organizate de către Ministerul Apărării Naţionale, în parteneriat cu Asociația „Alături de eroi”, împreună cu autorităților locale.
Pe timpul activității au fost respectate normele de prevenire și combatere a virusului Sars-Cov 2.
 
Text: Lt. SUCIU Levente
Foto: Plt. Adj. GOLESCU Lupu- Dumitru