Veteranii de război, Eroii de lângă noi!
 
În cadrul campaniei „Alături de Veterani”, ofițeri, subofițeri din Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” au avut deosebita onoare de a-i vizita pe 8 dintre veteranii de război din județul Prahova.
Întâlnirea cu acești martori ai istoriei, Vasile Stătescu – oraș Băicoi, Dumitru Brînză – oraș Băicoi, Stan Vintilă – oraș Băicoi, Dumitru Ilie - Telega, Gheorghe Enache- municipiul Câmpina, Gheorghe Goran – Provița de Sus, Păun Dumitru – Poiana Câmpina, Constantin Caragioiu – Filipești de Pădure, le-a oferit șansa reprezentanților instituției noastre de a le adresa mulțumiri și a le aduce salutul lor respectuos, al tuturor cantemiriștilor.
Distinșii veterani i-au primit cu emoție în casele lor.  Poveștile lor de viață din anii tinereții, când au răspuns „Prezent!” la chemarea Patriei și au plecat pe drumul de jertfă parcurs de Armata României  în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, au stârnit respect și apreciere.
În zilele de 28 și 29 aprilie, în preajma Sărbătorilor Psacale și cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, au avut ocazia de a le înmâna pachetele cadou și scrisoarea oferită de ministrul Apărării Naționale și de a le transmite eroilor de lângă ei multă sănătate,  asigurându-i, totodată, de prețuirea lor.
Apropiați de vârstă, bravii veterani au dat lecții de viață. Pe domnul Gheorghe Enache l-au găsit acasă singur, trebăluind prin gospodărie. I-a impresionat prin spiritul tânăr și mintea sclipitoare, pe care o are la aproape 100 de ani. Le-a spus că a plecat pe front în 1941, la început, și a venit, la sfârșit, în 1944. Nenea Enache a avut și un mesaj pentru elevii militari: „Să nu dorească război! Niciodată! Că nu știe niciunul ce există pe front. Că nu poate să transmită ei după front durerile pe care le au acolo”.
În prezent, în România mai trăiesc 2610 veterani, supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial, care merită toată prețuirea noastră pentru credința și bărbăția cu care au rezistat în vremurile de încercare.
 
***
 
Activitatea „Alături de veterani” face parte dintr-o serie de manifestări dedicate „Zilei Veteranilor de Război”- 29 aprilie, organizate de către Ministerul Apărării Naţionale, în parteneriat cu Asociația „Alături de eroi”, împreună cu reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile.
Text și foto: Grațiela Mihăescu