Pictura murală este dedicată generalului-locotenent Ion Dobran, în vârstă de 102 ani, ultimul pilot din cel de-Al Doilea Război Mondial rămas în viață, care va veni la activitate într-o limuzină 1947 Rolls-Royce Silver Wraith by Hooper. Lucrarea a fost realizată de artistul Obie Platon pe calcanul Hotelului Mojo, situat în Bulevardul Mircea Vodă nr. 7, din București. La evenimentul de lansare au participat Secretarul de stat și șef al Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Marius Bălu. 

Evenimentul este organizat de Asociația Alături de Eroi, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale și Asociația E.D.I.T.


Clip video https://www.youtube.com/watch?v=sQrqxDaTLHM 

În lucrarea Metamorfoza Icarilor, artistul plastic Obie Platon transpune plastic bătălia aeriană din 6 iunie 1944, când pilotul american Barrie Davis, la manșa unui avion Mustang P-51, a fost doborât de comandantul Escadrilei 48, Grupul 9 Aviație Vânătoare, locotenentul de aviație Ion Dobran, care pilota un avion de vânătoare Messerschmitt Bf-109.

În pictura Metamorfoza Icarilor, cei doi piloți sunt reprezentați ca doi arhangheli, două personaje mitologice aflate într-o confruntare deasupra Caraimanului, cunoscutul monument „Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial” fiind reprezentat în lucrare de un avion de luptă, în poziție verticală, recuperând ideea de cruce în forma avântată a avionului.

Barrie Davis și Ion Dobran se întâlneau pentru prima dată la sol 66 de ani mai târziu, în cadrul unui eveniment organizat la Muzeul Aviației din București, ocazie cu care Barrie Davis i-a mulțumit pilotului român că i-a cruțat viața: „Ai făcut o treabă excelentă pe 6 iunie 1944: mi-ai făcut avionul bun de aruncat la gunoi. Îți mulțumesc însă că ținta ta a fost avionul, și nu viața mea”.

Barrie Davis a murit în data de 19 august 2014, la vârsta de 90 de ani, amintindu-ne peste timp că „există speranță pentru umanitate, dacă foștii inamici pot fi prieteni”.