La Palatul Cercului Militar Național din București a avut loc, în data de 27 aprilie  împachetarea cadourilor  pentru veteranii de război din România și din Republica Moldova, activitatate la care au luat parte Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu,  secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, Marius Bălu, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, șefii categoriilor de forțe si reprezentanți ai sistemului național de apărare, aceștia lăsând pe colete mesaje de respect și prețuire adresate veteranilor de război.Participanții s-au bucurat și de prezența veteranului de război general (rtr.) Octavian Leru, care a împărtășit amintiri din anii celui de-Al Doilea Război Mondial și a semnat el însuși un colet adresat altui camarad de front, veteran din Bacău.     Distribuirea pachetelor către cei 1.748 veterani de război și cele 43 văduve de război de pe teritoriul României, precum și pentru cei patru veterani din Republica Moldova se desfășoară în perioada 26-28 aprilie. Echipele de distribuire a cadourilor în țară sunt constituite din personal al unităţilor militare din țară, sprijiniți de voluntari, membri ai asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale de profil.


          
Anul acesta se împlinesc 81 de ani de la intrarea României în cel de-Al Doilea Război Mondial, un conflict în care România a înregistrat peste 900.000 de morți, răniți, dispăruți, prizonieri și invalizi, din care aproximativ 92.000 de militari decedați.
Puținii veteranii de război pe care astăzi îi mai avem alături de noi ne amintesc de momentele de mare cumpănă prin care aceștia au trecut pentru a-și îndeplini nobila misiune de a elibera țara de sub ocupația străină.


Ziua Veteranilor de Război se sărbătoreşte, în fiecare an, la 29 aprilie și a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007.
              
 


“România vă mulțumește!
La mulți ani!
Vasile Dîncu,
aprilie 2022”


“Respect și recunoștință pentru serviciul adus țării!

Vă doresc multă sănătate!
Marius Bălu”


      “La mulți ani!

Cu deosebită onoare și respect,
șeful Statului Major al Apărării,
general Daniel Petrescu”


Foto: Laurențiu Turoi,Valentin Ciobîrcă