De-o seamă cu vânătorii de munte, colonelul în retragere și veteranul de război Isac Simion Juravschi a împlinit venerabila vârstă de 99 de ani (născut în 30 aprilie 1923). Pentru a îl serba cum se cuvine, comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Brașov, colonelul Ilie-Marian Dragomir, i-a făcut cadou un tort aniversar, îndemnându-l pe respectabilul veteran să își împărtășească din bogata istorie acumulată de-a lungul timpului.
Acesta a povestit cu tristețe de plecarea sa din Basarabia la frageda vârstă de 11 ani, fiind adus la București de un tren regal menit să ajute refugiații secetei cumplite care cuprinsese acea zonă a țării. Acolo, în Gara de Nord din capitală, după cum a povestit domnul colonel Isac, a fost remarcat de generalul Gavrilescu Alexandru care l-a poreclit „Micul Napoleon”.Acesta l-a luat sub protecția sa la Regimentul 1 Artilerie Grănicerească, unde tânărul Isac în vârstă de 11 ani a primit prima uniformă militară.
Domnul Juravschi a mai povestit și despre cea mai grea bătălie la care a participat, eliberarea Bratislavei în 1945. Acolo a luptat alături de trupele de vânători de munte, pentru care poartă un respect deosebit și datorită faptului că Regele Mihai I, personalitate pe care o admiră foarte mult, a fost încadrat în această specialitate de elită a Armatei Române.


Privind venerabilul veteran, nimeni nu poate ignora numeroasele decorații și insigne care atârnă greu pe vestonul militar. Întrebat despre acestea, colonelul în retragere Isac Simion Juravschi a răspuns cu modestie: „Decorațiile nu sunt ale mele, sunt ale celor care au murit. În numele lor le port.”
Comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte ”Sarmizegetusa” i-a mulțumit pentru sacrificiul depus pe front și pentru dragostea pe care o poartă în suflet pentru România și vânătorii de munte.
Speranța și dorința colonelui (rtr) Isac Simion Juravschi este de a aniversa centenarul alături de Brigada 2 Vânători de Munte, spunând cu admirație că s-a născut odată cu aceasta, în 1923.

Cu respect, îi urăm un sincer „La mulți ani!” și ne dorim să aveam această onoare și anul viitor.
Sursă text/foto: Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”